ATATÜRK’ÜN SAMSUN’A ÇIKIŞI VE MİLLİ MÜCADELEMİZİN YÜZÜNCÜ YILI KONFEREANSI

Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu, Öğr. Gör. Meral ŞAHİN, yüksekokulumuz konferans salonunda, "Atatürk´ün Samsun´a Çıkışının ve Milli Mücadelemizin 100. Yılı" başlıklı bir konferans verdi.

Şahin, konferansına, Milli birlik ve beraberliğimizin, milli mücadelemizin, başlangıcı olan bu gün, "hasta adam" olarak nitelendirilen Osmanlı devletinin birinci dünya savaşından yenik ayrılmasıyla başlayan süreçte;  Tam bağımsız ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti devletine doğru atılan ilk adımı teşkil etmektedir. O bakımdan bu kutlu günün 100. yıldönümünü kutluyorum, diyerek başladı.

Mustafa Kemal Paşa, bir sözünde "Ben 19 Mayıs´ta milletimle birlikte yeniden doğdum" demektedir. Bugünün anlam ve önemini anlayabilmek için geçmişe bakmak gerekmektedir. Geçmiş ise bize; 1914-1918 Birinci dünya savaşını anımsatmaktadır. İttifak ve itilaf grupları olmak üzere bloklaşan devletler, önce Avrupa´da başlayan bu savaşı daha sonra ağırlığı Osmanlı devletini paylaşmak üzere şekillenmiş olan bir savaşa dönüştüreceklerdir. Savaş, Osmanlı toprakları üzerinde, Kafkas, Irak, Yemen, Hicaz, Suriye-Filistin, Kanal, Çanakkale, Romanya, Makedonya ve Galiçya cephelerinde yapılmıştır. Mustafa Kemal Paşa, 19. Tümen Komutanı olarak Çanakkale´de, yenilmez denilen dünya devletlerine 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale´nin geçilmezliğini ifade ederek tarihe altın sayfalarla yazdırmıştır.

Çanakkale´de yıldızı parlayan Mustafa Kemal Paşa, Anadolu insanının kurtuluş ümidi olacaktır. 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu müfettişi olarak Samsun´a ayak basarak Türk Milli Mücadelesini başlatmak için ilk kıvılcımı ve meşaleyi yakacaktır. Samsun´a çıkış Türk Milletinin yeniden doğuşudur. Ulusal bilincin uyandırılmasının başlangıcıdır. Ulusal bağımsızlık savaşının başlangıç noktasıdır. Samsun´a çıkan Mustafa Kemal Paşa,  yeni bir ulus-devlet yaratacaktır.

Öncelikle başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizi ve bütün gazilerimizi saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

23.05.2019 13:00